Een mythe ontrafeld: wat is subliem en hoe ontwerp je het?

 

 

 

Uitnodiging / Invitation
Verdediging / Public defence

14 maart 2018
16:00 start verdediging / defence
17:30 receptie / 18:30 last drinks

Aula
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen

 

Voor een Nederlandstalige website met een samenvatting van de onderzoeksresultaten ga naar:

https://storybuilder.jumpstart.ge/en/shades-of-sublime

NB! werkt niet goed op smartphones en tablets

Historisch gezien is het idee van het sublieme vaak geassocieerd met grootse en verbazingwekkende natuur. Dit promotieonderzoek baant zich een weg naar een 21e eeuws idee van het sublieme, waarbij meer dissonante fenomenen een plek krijgen zoals verstoring van ecosystemen en klimaatverandering. Het onderwerp van het sublieme staat nog steeds symbool voor een zekere onmacht wanneer men wordt geconfronteerd met ‘negatieve’ esthetische ervaringen. Landschapsontwerpen zouden in dit ongemak kunnen bemiddelen door een passend subliem repertoire. Maar dan zal ook beter verklaard moeten worden wat de sublieme ervaring precies is en inhoudt.

 

uitnodiging Shades_of_Sublime 2018_scherm

 

Historically, the idea of the sublime is often associated with grand and astounding natural scenery. This thesis investigates a twenty-first century idea of the sublime that includes dissonant phenomena such as ecosystem disruption and climate change. The subject of the sublime is symbolic of how unprepared the general audience is for dealing with the inherent disorders that arise when confronted with ‘negative’ aesthetic engagement. Landscape design, however, can mediate this experience to facilitate a creative act of imagination and identification with contemporary sublime phenomena. This in turn provides an opportunity to speculate on a future landscape architectural repertoire.

One thought on “Een mythe ontrafeld: wat is subliem en hoe ontwerp je het?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s